Ακόμα και τα συστήματα Aquaponics εκτός των συστημάτων Υδροπονίας εφαρμόστηκαν από τους προγόνους μας με μεγάλη επιτυχία, αλλά ξεχάστηκαν για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ερχόμενοι πλέον στις μέρες μας σαν την πιο καινοτόμο και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο καλλιέργειας φυτών!Εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά από τους Αζτέκους πρίν από χιλιάδες χρόνια. Η τεχνική που εφάρμοζαν ήταν η δημιουργία καναλιών με νερό όπου εκεί υπήρχαν τα ψάρια. Ανάμεσα στα κανάλια υπήρχαν λόφοι όπου καλλιεργούσαν τα φυτά τους. Παρόμοια τακτική ακολούθησαν οι Κινέζοι , Ταϊλανδοί και Ινδονήσιοι στους ορυζώνες τους, με εκτροφή ψαριών και χελιών. Τα ψάρια μέσα στους ορυζώνες εμπλουτίζουν το νερό και τον πυθμένα με τα απόβλητα τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν και τα κουνούπια.
Στη σημερινή εποχή μεγάλο ενδιαφέρον για τα συστήματα Aquaponics δείχνουν οι Αμερικάνοι, οι Αυστραλοί και οι Ισραηλινοί. Ειδικά στην Αμερική το Πανεπιστήμιο των Παρθένων Νήσων διαθέτει το παλαιότερο σύστημα Aquaponics(Σύστημα UVI), με συνεχόμενη λειτουργία τα τελευταία 20 χρόνια! Ο λόγος που τα συστήματα αυτά άρχισαν να γίνονται όλο και πιο ελκυστικά είναι η ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής, η μείωση χρήσης νερού και η δυνατότητα παραγωγής περισσότερων τροφίμων σε μικρότερους χώρους !
Στην Ελλάδα η τεχνολογία του Aquaponics είναι σε ανύπαρκτο στάδιο και περιορίζεται σε μικρές οικιακές προσπάθειες. Εμείς στην Greenovation μέσω του R.&D. Έρευνας & Ανάπτυξης, κάθε μέρα βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην επίτευξη επαγγελματικών μονάδων, καθώς με την έρευνα στην πιλοτική μας μονάδα – Ενυδρειοπονίας(Aquaponics) ημιεπαγγελματικού μεγέθους και με εξωτερικούς συνεργάτες που κατέχουν επίσης ιδίου μεγέθους Ακουαπονικές μονάδες, καταφέρνουμε να προσπελάσουμε προβλήματα που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής. Ενώ παράλληλα αυτοματοποιούμε πλήρως την δυνατότητα Μέτρησης και Ελέγχου όλων των παραγόντων του Aquaponic – θερμοκηπίου, όσο αφορά όλο το περιβάλλοντ ης καλλιέργειας (κώμη φυτών και υπόγειο μέρος φυτών καθώς και της θρέψης & καλλιέργειας των ψαριών και των πολύ Ωφέλιμων μικροοργανισμών για την σωστή λειτουργία του).
Θα έχετε δει όσοι ασχολείστε με την καλλιέργεια φυτών , πάνω σε λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά σκευάσματα να αναγράφετε ΠΡΟΣΟΧΗ κίνδυνος / θάνατος υδρόβιων οργανισμών . Αυτό λοιπόν αποτελεί τον Κύριο λόγο αναφοράς αυτού του συστήματος σαν την πιο καινοτόμο και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο καλλιέργειας φυτών ! Δηλαδή εκτός των δεδομένων μείωσης κατά πολύ χρήσης νερού , υπάρχει και 100% μείωση , εξάλειψη δηλαδή χρήσης των Λιπασμάτων και Φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων (εκτός πολύ λίγων πολύ φιλικών φυτοενισχυτών). Αυτό έχει σαν έξτρα αποτέλεσμα την απαραίτητη από εμάς Ανάπτυξη συστημάτων αυτοματισμού που θα στοχεύουν στην Πρόληψη των αρρωστειών ή θρέψης των φυτών καθώς και πολύ απαραίτητο στην κατάλληλη μελέτη και εγκατάσταση της μονάδας ώστε να μην υπάρχουν λάθη που θα επιφέρουν μεγάλα έξοδα μέχρι και πλήρως αποτυχία της μονάδας να καλλιεργήσει
Εν κατακλείδι τα συστήματα Aquaponics είναι μια μέθοδος καλλιέργειας Φυτών και Ψαριών καθώς και απαραίτητων Μικροοργανισμών, δημιουργώντας / αντιγράφοντας το οικοσύστημα που καλούμαστε, σαν χειριστές του, να υποστηρίξουμε για την ομαλή λειτουργία του ! Τα φυτά μεγαλώνουν σε Υδροπονικές εγκαταστάσεις ενώ τα Ψάρια σε Ιχθυοδεξαμενές , και τα δύο μπορούν να είναι βρώσιμα , αλλά και Καλλωπιστικά ! Ναι καλά καταλάβατε αυτό το σύστημα μπορεί να διακοσμήσει μια γωνία του σπιτιού σας ή του καταστήματός σας ! Μικρού φάσματος μονάδες σαν και αυτές που μπορούν να τοποθετηθούν σε εσωτερικό χώρο του σπιτιού ή καταστήματος είναι απλές και προσιτές λύσεις για τον καθένα. Δεν απαιτούν μεγάλη γνώση ούτε αρκετό χρόνο από τον χειριστή, ενώ παράλληλα το ενυδρείο με τα ψάρια μπορεί να είναι σε εμφανές σημείο διαφορετικό ή και στο ίδιο μέρος με το υδροπονικό σύστημα που περιέχει τα φυτά της επιλογής σας ! Επίσης Μικρά συστήματα – οικιακά όπως αναφέρονται , μπορούν να γίνουν σε μπαλκόνια μικρές αυλές αλλά και ταράτσες , παρέχοντας φρέσκα αρωματικά , βότανα ή και λαχανικά καθημερινά στο τραπέζι σας ! Ενώ Βρώσιμα ψαράκια μπορούν να συγκομίζονται κάθε περίπου 5-6 μήνες !